Šetřete peníze a vyrobte si některou z těchto home-made dobrot. V originále napsala Elisabeth Kwak-Hefferan.
Rychlé pětiminutové lanýže
,,Lanýže jsou skvělé z hlediska nenáročné přípravy“ říká Salsbury. Jsou nekonečně přizpůsobitelné – můžete je vytvořit z vašich oblíbených surovin nebo z toho, co zrovna máte po ruce. Udělejte si tucet 2,5cm bezlepkových kuliček.
- ½ šálku neslazeného ořechového nebo semínkového másla (arašídy, kešu, slunečnicová semínka nebo tahini)
- 3 lžíce medu, sirupu z agáve nebo javorového sirupu
- jemná mořská sůl
- 2/3 šálku lehce slazeného vanilkového syrovátkového proteinového prášku
Druhy posypky: polosladké čokoládové lupínky, neslazený kakaový prášek, strouhaný kokos, jemně nasekané ořechy nebo sušené ovoce, prášek z čaje Matcha nebo ovesné vločky
Postup: smíchejte ořechové máslo, med a sůl ve středně velké misce. Přidejte proteinový prášek a míchejte, dokud se suroviny nespojí. Proteinové prášky se liší ve struktuře – proto přidejte více prášku, jestliže je směs příliš řídká nebo naopak více mléka, pokud je směs příliš suchá. Poté z těsta vytvarujte kuličky o průměru cca 2,5 cm. Kuličky obalte ve vámi vybrané posypce a dejte ztuhnout do ledničky. Poté vložte do krabičky, abyste zabránili promáčknutí, a můžete vyrazit na cesty.
Životnost: 3 dny
Výživové hodnoty (jeden lanýž):
- kalorie 109
- tuk 5,8 g
- bílkoviny 7,9 g
- sacharidy 7,2 g
- vláknina 7 g
- sodík 52 mg
Ovocné pomerančovo – borůvkové muffiny
Backpackerka, která přispěla dalším receptem, označuje tyto muffiny na cesty jako ,,crazy good“. Recept je převzat z knihy Protein Ninja od Terry Hope. Zde je recept na 12 muffinů.
- 1 šálek vody
- 3 oloupané pomeranče
- nastrouhaná kůra z 3 pomerančů
- 1 oloupaný citrón
- nastrouhaná kůra z 1 citrónu
- ½ šálku sójového proteinu
- 1 polévková lžíce jablečného octa
- ½ šálku proteinového prášku z hnědé rýže
- 2 lžíce lněných semínek
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- ½ lžičky citrónového extraktu
- ½ lžičky pomerančového extraktu
- 1 ½ šálku celozrnné mouky
- 1 polévková lžíce prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky skořice
- ½ lžičky soli
- 1 ½ šálku čerstvých borůvek
Postup: Předehřejte troubu na 160°C. Vymažte muffinový plech (nebou jiné formičky). Smíchejte vodu, pomeranče, citrón, sójový protein, ocet, proteinový prášek z hnědé rýže, lněná semínka a extrakty pomocí kuchyňského robotu do hladka.
Prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, kůru z pomeranče i citrónu (používejte pouze chemicky neošetřené ovoce) a sůl do středně velké mísy.
Smíchejte sypké a tekuté směsi. Nakonec přisypte borůvky a zamíchejte. Poté naplňte muffinový plech a pečte 30 až 35 minut. Zda jsou muffiny hotové, poznáte tak, že do středu muffinu zapíchnete párátko, a pokud jej vytáhnete a bude čisté, muffiny jsou hotové. Nechte je vychladnout a poté zabalte do fólie.
Životnost: 5 dní
Výživové hodnoty (jeden muffin):
- kalorie 92
- tuk 9 g
- protein 8,4 g
- sacharidy 55,9 mg
- vláknina 13,2 g
- sodík 3,1 g
Tyčinky z ovesných vloček a arašídového másla
Naše redaktorka z oblasti Skalnatých hor zapřísáhla tyto tyčinky, které ji poháněly při cestě z Kanady do Cascades (už je to tak dávno, že si nevzpomíná, kde recept dostala). Návod na 10 tyčinek:
- ½ šálku celozrnné mouky
- 1 lžička skořice
- ½ lžičky jedlé sody
- drcená sůl
- ½ šálku jemného arašídového másla
- ½ šálku hnědého cukru
- 1/3 šálku medu
- 1 velké vejce
- 2 velké bílky
- 2 lžíce řepkového oleje
- 2 lžičky vanilky
- 2 šálky ovesných vloček
- 1 šálek sušených brusinek
- ½ šálku nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí
- ½ šálku čokoládových lupínků
Postup: Předehřejte troubu na 175°C a potřete olejem pekáč (23-33 cm). Promíchejte mouku, skořici, jedlou sodu a sůl ve střední míse.
Ve velké míse rozšlehejte mixérem arašídové máslo, cukr a med.
V malé misce našlehejte vejce vidličkou a poté ho přidejte do velké mísy se směsí s arašídovým máslem. Přidejte řepkový olej a vanilku.
Poté smíchejte se sypkou směsí (mouka, skořice, soda, sůl). Přidejte ovesné vločky, brusinky, ořechy a čokoládové lupínky. Směs naneste do pekáče, pečte 20 – 25 minut, dokud nebude opečená na okrajích. Po vychladnutí směs nakrájejte na tyčinky a zabalte do fólie.
Životnost: 5 dní
Výživové hodnoty (jedna tyčinka):
- kalorie 364
- tuk 18 g
- protein 9 g
- vláknina 5 g
- sacharidy 47 g
- sodík 95 mg
Ořechové tyčinky
Svačinky z bílkovin, zdravých tuků a ořechů vám dodají energii – říká Camilla Saulsbury, autorka knihy Power hungry (kuchařka o energetických tyčinkách). Stačí je přizpůsobit podle vašich oblíbených přísad. Zde je recept na 10 bezlepkových veganských tyčinek.
- ¾ šálku nasekaných vlašských ořechů
- ¾ šálku nasekaných mandlí
- ¾ šálku nasekaných pekanových ořechů
- ½ šálku kukuřičného sirupu
- 1 ½ lžíce lněných semínek
- ¼ lžičky jemné mořské soli
- 2 lžičky omáčky Sriracha
- 1 lžička jemně nastrouhané limetkové kůry
Postup: Předehřejte troubu na 160 °C. Položte na 20 cm čtvercový pekáč pečící papír nebo vymažte olejem. Ve velké míse smíchejte všechny přísady, dokud se dobře nespojí. Dejte směs na pekáč a udusejte ji druhou stranou lžíce. Pečte 17 – 20 minut, do té doby, dokud nebudou okraje upečené. Nechte vychladnout, nakrájejte na 10 stejných tyčinek a dejte do fólie nebo plastové krabičky.
Životnost: 4 dny
Výživové hodnoty (jedna tyčinka):
- kalorie 205
- tuk 14,9 g
- protein 6,5 g
- sacharidy 16 g
- vláknina 2,4 g
- sodík 59 mg
Zdroje:
backpacker.com
Foto by Ben Fullerton